Gemeentelijke handhaving Wet betaalbare huur vanaf 1 januari 2025
Vanaf 1 januari 2025 hebben gemeenten het recht om te handhaven als je als verhuurder je niet aan de huurprijsbescherming via het woningwaarderingsstelsel houdt. Met de ingang van de Wet betaalbare huur per 1 juli 2024, is ook de huurprijsbescherming uitgebreid naar het middensegment. Lees hier wat dit betekent voor jou als verhuurder.
Gemeentelijke handhaving
Met de wijziging van de Wet betaalbare huur, is ook de Wet goed verhuurderschap gewijzigd. Dit geeft gemeenten, sinds 1 juli 2023, de bevoegdheid om verhuurders aan te spreken als zij zich niet houden aan de algemene regels die gesteld zijn in deze wet. Denk hierbij aan intimidatie en discriminatie, te hoge servicekosten of het niet schriftelijk vastleggen van een huurovereenkomst.
Meldpunt en gevolgen bij overtreding van huurregels
Hoewel gemeenten niet kunnen ingrijpen in het huurcontract tussen jou en de huurder, kunnen ze wel optreden wanneer je de huurprijs niet vrijwillig aanpast. In iedere gemeente is er een meldpunt Goed Verhuurderschap aanwezig waar huurders zich anoniem kunnen melden over ongewenst verhuurgedrag.
Als blijkt dat de huur te hoog is, kan de Huurcommissie de huurprijs van jouw verhuurde woning verlagen. Deze verlaging kan met terugwerkende kracht tot zes maanden worden doorgevoerd, vanaf de start van het huurcontract, en geldt voor het gereguleerde segment en voor contracten die na 1 juli 2024 zijn ingegaan. De uitspraak van de Huurcommissie is bindend.
Nieuwe regels huurprijsbescherming
Bovendien regelt de Wet betaalbare huur dat gemeenten vanaf 1 januari 2025 mogen handhaven als verhuurders zich niet houden aan de regels over huurprijsbescherming. Een maatregel die ervoor zorgt dat huurders niet te veel betalen voor hun huurwoning en de huurprijs niet onredelijk verhoogd kan worden.
Hiervoor gelden de volgende regels:
- Je moet je als verhuurder houden aan het woningwaarderingsstelsel (WWS) bij woningen met minder dan 187 punten.
- Een voorstel tot huurverhoging die hoger is dan wettelijk toegestaan, is niet mogelijk.
- Bij aanvang van het huurcontract moet je de huurder informeren over het aantal WWS-punten dat bij de woning hoort.
Gemeenten mogen hier zelf proactief op handelen, bijvoorbeeld door toe te zien op kwetsbare wijken of het ondersteunen van kwetsbare huurders die zich niet snel melden.
Toezicht en naleving gemeenten
Gemeenten hebben de mogelijkheid om een waarschuwing te geven, een dwangsom op te leggen of bestuursdwang toe te passen als de overtreding blijft voortduren. Daarnaast kunnen zij via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een bestuurlijke boete opleggen.
Wil je zeker weten dat de huurprijs die je berekent in lijn is met de geldende regelgeving? Bereken hier de WWS-punten van jouw woning.